אוסמוזה ודיפוזיה

אל תשברו את הגב בסחיבת בקבוקים! עברו למיני בר עכשיו!

אוסמוזה ודיפוזיהאוסמוזה ודיפוזיה

אתם מחפשים פתרון איכותי, שיאפשר לכם ליהנות ממים נקיים, צלולים וטהורים בבית, אלא שכבר ביום הראשון לחיפוש, נתקלתם במושגים שאין לכם מושג מה הם אומרים ובראשם אוסמוזה ודיפוזיה. אז מה בדיוק אומרים המושגים האלה? האם הם אכן משקפים את טכנולוגיות הטיהור המתקדמות ביותר הקיימות היום? האם אתם צריכים אותן בבית? את התשובות לשאלות אלו ועוד תוכלו למצוא ממש כאן בשורות הבאות.

 

אוסמוזה ודיפוזיה – מה הן אומרות?

כשאתם שופכים טיפת דיו לכוס מים מבלי לערבב, בתוך זמן מה הדיו יתפזר במים בצורה אחידה ותתקבל תמיסה אחידה עם פיזור אחיד של הדיו במים. לתהליך הזה קוראים דיפוזיה, כלומר פיזור של מומס (דיו) בתוך ממס (מים) מריכוזים גבוהים (טיפת הדיו ההתחלתית) לריכוזים נמוכים (המים שנותרו נקיים ואליהם התפשט הדיו לאט לאט). אוסמוזה הוא התהליך שבו הממס שואף להתפשט לאזורים בעלי ריכוז גבוה של מומסים כדי אכן להמיס אותם. בדוגמא שנתנו, לא רק הדיו שואף להתפזר בתוך המים, אלא גם המים שואפים, לכאורה, להתפזר אל עבר הריכוזים הגבוהים של הדיו, כדי להמיס אותו ולפזר אותו בצורה אחידה. לכאורה מכיוון שבמרחב חופשי כזה, התהליך מתרחש באמצעות דיפוזיה ולא אוסמוזה.

האוסמוזה נכנסת לתמונה כאשר ישנו מחסום מסוים שמונע מהדיפוזיה להתרחש, למשל ממברנה שדרכה יכולים לעבור רק חלקיקים עד גודל מסוים של מספר מיקרונים בודדים. במקרה כזה, הדיוק (שהחלקיקים שלו גדולים יותר משל המים), לא יוכל לעבור דרך הממברנה ולכן המים ישאפו לעבור דרכה אל עבר הדיו, כדי להמיס אותו ולפזר אותו בצורה אחידה) – וזה בגדול העקרונות המרכזיים מאחורי אוסמוזה ודיפוזיה.

 

ואיך זה קשור לטיהור מים?

במערכות אוסמוזה הפוכה לטיהור מים, נעשה שימוש בממברנה עם נקבים מיקרוניים דרכם יכולים לעבור אך ורק מים ולא יכולים לעבור המומסים שבתוך המים (שרידי כלור, מתכות, שרידי חלודה, עפר, בקטריות וכדומה – המגיעים אל צינור הבית הראשי). במקרה כזה, המים ישאפו להישאר במקומם ולא לחצות בכלל את הממברנה, שכן כממס, הם שואפים להישאר במקום בו ריכוז המומסים/ המזהמים הוא גבוה יותר. כדי להעביר את המים, מגבירים את לחץ המים מצד אחד של הממברנה כדי לדחוף את המים בכוח דרך הממברנה ולהשאיר את המזהמים מחוץ לתמונה. זאת הסיבה ששיטה זו נקראת אוסמוזה הפוכה, מכיוון שהיא דוחפת את המים בכיוון המנוגד לכיוון הטבעי לה.

האם נכון לכם לשלב מערכת אוסמוזה הפוכה בבית?

אחרי שנתנו לכם רקע מאוד ראשוני על אוסמוזה ודיפוזיה, בואו נדבר קצת על היעילות. טכנולוגיית האוסמוזה ההפוכה היא הטכנולוגיה המתקדמת ביותר היום בעולם טיהור המים ומשמשת גם לטיהור והתפלה של מי ים. יחד עם זאת, מדובר במערכת שצורת חשמל לצורך יצירת הלחץ אותו הזכרנו לעיל. כמו כן, בתהליך האוסמוזה ההפוכה נוצר בזבוז של מים, לעיתים בזבוז רב – לא כל המים נדחפים דרך הממברנה וחלקם נותרים עם המזהמים ומופנים יחד איתם אל עבר הביוב. על כן, נחשבת אוסמוזה הפוכה למאוד יעילה מבחינת איכות המים, אך לבזבזנית מבחינת צריכת האנרגיה והמים.

מהסיבות האלה, אתם בהחלט רוצים לשקול התקנה של מערכת אוסמוזה הפוכה בבית, אבל אתם לא צריכים אותה עבור מי האמבטיה, השירותים או ההשקיה. מערכת כזאת מותקנת בדרך כלל עבור ברז ספציפי, ברז השתייה במטבח כמובן. בצורה זו תוכלו למקד את פעילות המערכת לברז הספציפי בלבד, ליהנות מהיתרונות הפיזיקליים של אוסמוזה ודיפוזיה ולמזער את ההשלכות של בזבוז חשמל ומים לרמה זניחה בלבד.

אוסמוזה ודיפוזיה

אז מה היה לנו בכתבה:

המרכז לברי מים
המרכז לברי מים

המרכז לברי מים מציע לכם למעשה את כל סוגי ברי המים הנמכרים היום בישראל, החל מברי מים עם מיכל מים מינרליים מתחלף וכלה בברי מים קבועים המחוברים למערכת המים המרכזית ומציעים לכם מים חמים וקרים עם סינון וטיהור המים ברמה הגבוהה ביותר.

במיוחד התרשמנו במרכז לברי מים מהצוות המקצועי, שמעמיד לרשותכם את כל המידע לו אתם זקוקים על מנת לקבל החלטה ממקום של ידע וביטחון, להתמצא בפערים ובהבדלים השונים בין ברי המים הקיימים בשוק ולבחור את בר המים המתאים ביותר, הן לשימושים שלכם והן למסגרת התקציב שעומד לרשותכם.

מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!